Terug naar het overzicht

Het Gentse Studentenleven

Het Gentse studentenleven vormt ongetwijfeld één van de meest diverse ecosystemen, bestaande uit meer dan 100 verenigingen met een eigen bestaansreden en eigenheid. De Gentse Studentenraad is trots om dat studentenleven te kunnen ondersteunen, op heel erg veel manieren.

Door die ondersteuning creëren we een win-win-situatie: verenigingen of zelfs individuen krijgen het vertrouwen en de mogelijkheid om nieuwe initiatieven te exploreren of verder te professionaliseren door extra financiering of administratieve, logistieke of andere hulp, en de Gentse Studentenraad krijgt op die manier een boost voor de zichtbaarheid van de studentenvertegenwoordiging, wat uiteindelijk onze kerntaak is. Het aanbieden van gratis menstruatieproducten, de Hydra-app, fietslichtautomaten, StuJardin, Epione, studieplekken, deelplatform Studium, maar ook Massacantus, Student Kick-Off, Beiaardcantus, de Dies-Natalisfeestjes en 12-urenloop kunnen rekenen op substantiële steun van de Gentse Studentenraad.

Onze ervaring is dat dit soort ondersteuning onmisbaar is in de verdere professionalisering en algemene ontwikkeling van het Gentse studentenleven. Het is vaak angstaanjagend met welke drive en kunde veel van de studentenactiviteiten georganiseerd worden, hoewel het kader waarin dat gebeurt steeds strakker en veeleisender wordt. Onze overtuiging is dan ook dat het bieden van ruimte in dat kader van groot belang is om de toekomst van een haalbaar studentenleven te verzekeren. Dat uit zich niet enkel in meer middelen of minder regels, maar ook in het realistisch houden van een engagement. Dat heeft meerdere gezichten: enerzijds betekent dat effectief een vereenvoudiging van vele processen (iets waar de Dienst Studentenactiviteiten sterk in staat en wij proberen steunen waar nodig en mogelijk), maar anderzijds betekent dat ook dat het verenigingsleven een zo breed mogelijk publiek dient aan te spreken, om uit een maximale vijver te kunnen vissen. Daar berust een collectieve verantwoordelijkheid om de inclusiviteit (in de breedst mogelijke zin van het woord) van elk van onze activiteiten, evenementen en communicatiekanalen kritisch en neutraal onder de loep te nemen.

Je zou bijna vergeten dat we ondanks al die steun vooral tijd steken in onze kerntaak: studenten vertegenwoordigen aan de UGent en mee het beleid bepalen en beïnvloeden waar mogelijk. We zitten mee aan tafel als het gaat over onderwijsbeleid, sociale voorzieningen, infrastructuur en strategische beslissingen (duurzaamheid, diversiteit…). Het is nodig om dit te doen in samenwerking met ontzettend veel partners, waarvan de studenten, de UGent zelf en studentenverenigingen waarschijnlijk de drie belangrijkste zijn. “Maar GSR, wat heeft dat verdoken promopraatje nu te maken met het studentenleven?”. Uitstekende vraag; het antwoord is relatief eenvoudig: we geloven sterk in de noodzaak ervan, gezien onze inzet vaak een heel directe impact heeft op elke student aan de UGent, op welke manier dan ook. Dat wil zeggen dat wij een zekere garantie moeten kunnen bieden dat studeren aan de UGent aangenaam en haalbaar is, om meteen ook ruimte te maken (figuurlijk, maar zeker ook letterlijk). Hoewel onze prioriteit ligt bij het optimaliseren van het studeren en leven aan de UGent, is dat onlosmakelijk verbonden met het studentenleven als graadmeter van hoe goed we het over het algemeen doen: hoe bruisender het studentenleven, hoe geruster we kunnen zijn.