Terug naar het overzicht

De drang van Studenten(verenigingen) om zich in te zetten voor elkaar: Een blik achter de schermen tijdens het coronajaar

Academiejaar 2020-2021, een jaar dat we ons nog lang zullen herinneren. Lockdowns, bubbels, avondklok... de samenleving kreunde onder de druk van de pandemie. En ook het studentenleven, normaal bruisend van activiteiten, kwam abrupt tot stilstand. Of juist niet?

Waar het studentenleven, naast de gebruikelijke onderwijsactiviteiten, onder normale omstandigheden bruiste van energie, werd de creatieve geest van onze extracurriculaire, gepassioneerde studenten(verenigingen) onderworpen aan strenge maatregelen. Achter de schermen bruiste het van creativiteit. Nieuwe ideeën en concepten werden uitgewerkt, draaiboeken opgesteld en regels minutieus bestudeerd. De frustratie was soms groot, maar ik heb persoonlijk van dichtbij mogen ervaren welke inzet en wilskracht de praesidia hadden om het studentenleven gaande te houden.

Het opstellen van draaiboeken, nieuwe ideeën en concepten, discussies over het interpreteren van de opgelegde regels, … Het heeft hen misschien geremd, maar zeker niet tegengehouden. De stem (en de frustraties) van de studenten werd gehoord. De UGent richtte, samen met Stad Gent, de openbare ordediensten en vak-experten, de Corona Commissie op. Hier werden de federale en Vlaamse regels vertaald naar een werkbaar kader, en konden de praesidia hun feedback kwijt. Zo slaagde Gent erin om, als enige stad, een aantal studentikoze activiteiten te organiseren. Enkele ideeën vonden zelfs internationale weerklank, denk maar aan het initiatief vanuit het Werkgroepen en Verenigingen Konvent rond de cirkels op het Sint-Pietersplein.

De praesidia hebben gestreden voor het mentaal welzijn en de socio-culturele ontwikkeling van de studenten en zijn er ondanks de moeilijke omstandigheden in geslaagd om maar liefst meer dan 3000 veilige activiteiten plaats te laten vinden in het tweede semester. Van creatieve wandelingen en spannende scavenger hunts tot manillen- en Strava-tornooien, en nog zoveel meer! De studentenverenigingen in Gent toonden zich meer dan capabel om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit. En belangrijker nog: ze slaagden erin om de studentikoze geest te bewaren, zelfs in de donkerste dagen van de pandemie.