De actieve student in Gent
Gent is de grootste studentenstad van Vlaanderen. De interesse om in onze stad te komen studeren, neemt bovendien nog jaarlijks toe. Niet alleen bij de usual suspects uit Oost- en West-Vlaanderen, trouwens: we rekruteren in het hele land én ver daarbuiten. Aan de UGent zijn inmiddels ruim 8.000 buitenlandse studenten ingeschreven; het Europese Erasmus Student Network verkoos Gent zelfs tot dé Erasmus Destination of the Year 2023. Dat is heel bijzonder.
De aantrekkingskracht van onze omgeving zit daar ongetwijfeld voor veel tussen. Gent combineert vele troeven: het is een flinke centrumstad, maar wel op mensenmaat; met een rijk en nog steeds zeer zichtbaar verleden, maar ook een broeinest van vernieuwing en creativiteit – zowel overdag als ’s nachts; een stad die op het vlak van cultuur in de breedst mogelijke zin van het woord erg veel te bieden heeft. En niet te vergeten: een stad met een uitstekende universiteit, meerdere hogescholen en toonaangevende onderzoekscentra. Niet te verwonderen dus dat steeds meer studenten voor Gent kiezen.
Maar het omgekeerde is volgens mij óók waar: dat hippe, bruisende, innovatieve imago van de stad zou niet zijn wat het is zonder de inbreng van haar studenten – en in het bijzonder van de vele creatieve, actieve, levendige studentenverenigingen die in Gent actief zijn
De studentenverenigingen – alleen al aan de UGent meer dan 100! – bepalen mee waarom studenten, en fris denkende mensen tout court, zo van deze omgeving houden. Bedenk een interesse of een hobby, en er bestaat ergens aan de UGent wel een studentenvereniging voor. De vele faculteitskringen, politieke en filosofische verenigingen, culturele kringen, themagerichte werkgroepen, streekclubs, homeraden, … geven mee vorm aan de identiteit van niet alleen de universiteit, maar ook van de stad.
Ik ben dan ook trots op het rijke verenigingsleven dat de UGent kenmerkt. Trots én dankbaar. Want de tientallen activiteiten die dag in dag uit georganiseerd worden, de duizenden studenten die daarvoor uit hun kot komen – dat gebeurt natuurlijk niet vanzelf. Het zijn in grote mate studenten zélf die al die activiteiten opzetten, voor en achter de schermen van alles regelen, verantwoordelijkheid opnemen. Dat getuigt van veel engagement: engagement om niet alleen het beste van de studies te maken, maar ook om volop en onbaatzuchtig activiteiten naast de studies op te zetten, waar heel veel medestudenten (en niet zelden ook medewerkers, onderzoekers, professoren, … tot de rector toe) mee van kunnen genieten.
De universiteit vormt je als mens. Mensen vormen behoort tot onze opdracht en we doen dat ook. Maar de ‘officiële’ universiteit is niet de enige die haar stempel drukt, die mensen vormt: het rijke studentenverenigingsleven doet dat heel zeker ook. Aan wie zou twijfelen om de stap naar een studentenvereniging te zetten, kan ik dan ook alleen maar zeggen: doen!
Rik Van de Walle
Rector