Terug naar het overzicht

De cruciale rol in het bevorderen van het studentenwelzijn

In mijn rol als beleidsadviseur Studentenwelzijn werk ik nauw samen met de Dienst Studentenactiviteiten (DSA). Zij hebben een cruciale rol in het bevorderen van het welzijn van studenten.

Het creƫren van een gevoel van verbondenheid tussen medestudenten is essentieel. Hierin vervullen studentenverenigingen een waardevolle rol, waarbij ze zich actief inzetten om deze verbinding te versterken, om startende studenten mee op sleeptouw te nemen doorheen het studentenleven. Bovendien tonen ze altijd bereidheid om initiatieven te omarmen, mee te ondersteunen of uit te rollen die het welzijn van studenten bevorderen. Ik ben onder de indruk van hun professionaliteit, zowel op beleidsmatig als operationeel vlak, en zie hoe zij hun taken met toewijding vervullen.

Zo organiseerden we het afgelopen semester samen verschillende vormingen, gericht op het herkennen van signalen dat medestudenten zich niet goed voelen. Deze vormingen bieden praktische vaardigheden, tips & tricks over het starten van een gesprek, en het doorverwijzen naar passende hulpverlening. Mijn ervaring zegt dat de leden van de verenigingen zeer goed zorg dragen voor elkaar, dat alles er bespreekbaar is, en dat mentale kwetsbaarheid er helemaal niet als zwakte aanzien wordt.

Dank je wel voor deze mooie samenwerking en op naar meer van dat in 2024!