Duurzame voeding

Inleiding

Binnenkort zijn we met 9 miljard mensen op deze planeet. Nadenken over hoe we die allemaal te eten zullen geven is dus geen overbodige luxe. Zeker als je weet dat er nog een aantal andere problemen rond voeding de hoek om komen loeren. Een spoedcursus “wat je moet weten over eten en het huidige wereld voedselproductiesysteem”.

 • 16 % van de wereldbevolking leidt honger , 50 % hiervan is boer. Er is nochtans geen tekort aan voedsel.
 • 1 miljard mensen kampt met ziektes door overconsumptie.
 • 44% tot 57% van het klimaatprobleem is te linken aan onze voedselproductie. De klimaatcrisis heeft met allerlei dingen te maken, ook met wat jij in je winkelkar legt of uitschept op je bord. Sommige producten hebben nu eenmaal een grotere voetafdruk dan andere. Dit heeft te maken met transport, verpakking, landbouwmethode, ..
 • Er zijn 250 000 eetbare planten op aarde. Toch is meer dan 75% van onze voeding terug te leiden tot.. 9 gewassen. Verschraling van biodiversiteit is een probleem.
 • 30-40 % van het geproduceerde voedsel eindigt in de vuilnisbak.
 • De productie van vlees is economisch en ecologisch niet de meest duurzame. 76% van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor veeteelt, 44% van de graangewassen als veevoeder. Dit calorieverlies komt overeen met de voedselbehoefte van 3.5 miljard mensen.
 • De uitdaging naar de toekomst toe? Tegen 2050 de ganse wereldbevolking op een duurzame en rechtvaardige manier voorzien van voldoende, gezond en betaalbaar voedsel en boeren een leefbaar inkomen garanderen. Best een grote uitdaging, niet? Maar binnen het duurzaamheidsproject van de GSR reiken we je alvast enkel hulpmiddelen aan om zelf je steentje te kunnen bijdragen.

  P.S.: neem zeker ook een kijkje op http://www.durfdoen.be/duurzaamheid/duurzaamheidspact/tipstricks/voeding/

  Groentenpakketten

  Ook dit jaar kan je via de UGent je wekelijkse portie vitaminen reserveren. Bestel een biologisch groentenpakket en wapen je tegen de ziektekiemen die het op onschuldige studenten gemunt hebben! Je kiest tussen een groenten- , fruit of gemengd pakket. Bewapen u, winter is coming. http://www.groenten.ugent.be/.

  Kookworkshops

  Woon je in een van de homes van onze alma mater? Vraag je je al een tijdje af waar die vreemde ruimtes op het einde van de gang voor bedoeld zijn? Het zou kunnen dat je een keuken bent tegengekomen. In keukens bedrijven mensen een activiteit die het woordenboek met ‘koken’ aanduidt. Zelf koken is lekker en sociaal, maar vaak weten studenten niet goed hoe te beginnen. In de kookworkshops van de GSR leren de homebewoners aan een klein prijsje voor-, hoofd- en nagerecht op tafel te toveren, en dit met gebruik van duurzame ingrediënten. Smakelijk! Meer info is binnenkort beschikbaar.

  Hou de site dus in de gaten!